Bacteriën in eerste ontlasting van baby kunnen risico op obesitas voorspellen

Portrait Of Happy Young Baby Boy In High Chair

De samenstelling van het microbioom in de eerste ontlasting van baby’s kan het risico voorspellen op het krijgen van obesitas.

Baby’s met bepaalde bacteriën in hun stoelgang, waren op driejarige leeftijd namelijk vaker obees. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Oulu, Finland. Het onderzoek werd gepubliceerd in Pediatric Obesity.

B. fragilis

Vooral een verhoogde hoeveelheid bacteriën van de stam Bacteriodetes, het geslacht Bacteriodes en specifiek B. fragilis bleek een indicator te zijn voor overgewicht op driejarige leeftijd.

Meconium

De eerste ontlasting van een baby wordt nog in de baarmoeder gevormd. Dit heet het meconium. De wetenschappers onderzochten samples van 212 pasgeborenen. Hun stoelgang werd opnieuw onderzocht op éénjarige leeftijd. Ze volgden de groei van de kinderen tot een leeftijd van drie jaar. De kinderen werden gemeten en gewogen door verplegers in klinieken voor kindergezondheid.

attachment-Borstvoeding-en-overgewicht-300x200 Vragenlijsten voeding

Daarnaast vulde de familie vragenlijsten in over het geven van borstvoeding, zuigelingenvoeding en het introduceren van vast voedsel. Deze enquêtes werden afgenomen toen de baby’s één jaar oud waren. Baby’s die tot een leeftijd van vier maanden alleen borstvoeding kregen, hadden meer Lactobacillus spp. in hun microbioom dan baby’s die ook andere voeding kregen. Dit verschil was echter niet significant.

Relatie microbioom en overgewicht

De onderzoekers vermoeden dat de relatie tussen microbioom en overgewicht al begint bij de zwangerschap en de geboorte. Dit wordt ook bevestigd door eerdere onderzoeken. Het is echter niet duidelijk of het om een directe oorzaak gaat of alleen een biomarker van andere factoren.

Veroorzaakt door antibiotica?

Het is bovendien niet bekend waardoor deze samenstelling van bacteriën wordt veroorzaakt. Eerder onderzochten de wetenschappers de manier van bevalling en het gebruik van antibiotica tijdens de bevalling. Deze factoren bleken geen invloed te hebben op het microbioom. Toch worden vroege blootstelling aan antibiotica en gebruik ervan door de moeder tijdens de zwangerschap, vaak als mogelijke oorzaak van obesitas genoemd.

 
Lees ook
Eetgedrag Nederlanders veranderd door COVID-19

Eetgedrag Nederlanders veranderd door COVID-19

22% van de Nederlanders eten sinds de coronacrisis gezonder en 12% juist minder gezond. Dit kwam uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) naar het effect van de pandemie op ons eetgedrag.

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

Op 10 juni vindt zowel online als in Utrecht het congres VoedingNL21 plaats. Dit congres, bestemd voor iedereen die beroepsmatig met voedingswetenschappen bezig is, biedt de laatste inzichten op het gebied van vetten en vetweefsel en de rol die ze in de processen in het lichaam spelen.