EFSA: ‘Percentage pesticiden in producten laag en niet schadelijk’

attachment-pesticide

Binnen de Europese Unie zijn veel voedingsmiddelen getest op pesticiden, en het blijkt dat 97% van deze producten hier vrij van zijn of beneden de aanvaardbare bovengrens zitten.

Dat blijkt uit een EFSA-rapport . Het Europese agentschap geeft aan dat het schadelijke effect van kleine hoeveelheden pesticiden op de gezondheid onwaarschijnlijk is.

In het rapport zijn resultaten zichtbaar van 83.000 geteste voedingsmiddelen uit 28 verschillende landen binnen de Europese Unie (EU). De resultaten komen uit het jaar 2014.

Babyvoeding

Uit het document blijkt dat er in 53,6% van de geteste voedingsmiddelen helemaal geen resten van bestrijdingsmiddelen zaten. In 43,3% van de gevallen werden wel resten gevonden, maar dit waren lage percentages die beneden de maximale bovengrens zaten. 1,6% van de producten zat boven de gestelde limiet.

Babyvoeding werd in dit onderzoek meer gedetailleerd bekeken in vergelijking met voorgaande jaren In de geteste babyvoeding werd bij 91,8% van de producten niks gevonden.. Dit was ook het geval bij organische producten. Hierbij werden in 98,8% van de producten geen resten van pesticiden gevonden.

Kans op ziekten door pesticiden

EFSA onderzocht ook de kans op chronische en acute gezondheidsrisico’s door het consumeren van producten die pesticiden bevatten (onder de maximale bovengrens, dit verschilt per pesticide). De autoriteit noemt het onwaarschijnlijk dat blootstelling hieraanleidt tot problemen.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Voeding in de media - week 39

Voeding in de media - week 39

Resultaat Wetsvoorstel elektronishe gegevensuitwisseling in de zorg, waarneming van smaak door baby’s in de baarmoeder en circulaire systemen tegen hongersnood. Dit lazen we deze week in de media over voeding.

Nutri-Score langs de EFSA-meetlat

Nutri-Score langs de EFSA-meetlat

Volgens literatuuronderzoek voldoet Nutri-Score niet aan alle wetenschappelijke eisen voor gezondheidsclaims van de EFSA. Zo leidt Nutri-Score niet tot een verhoogde aankoop van gezonde producten door consumenten.

‘Voor duurzaamheid suikers niet helemaal uitsluiten’

‘Voor duurzaamheid suikers niet helemaal uitsluiten’

Ons voedingspatroon is niet optimaal. Het voldoet niet aan de richtlijnen voor gezonde voeding. Lisanne de Weert van Blonk Consultants onderzocht of er nog plaats is voor toegevoegde en vrije suikers in een gezond en duurzaam voedingspatroon. Conclusie: die is er, al ligt de hoeveelheid in de meeste gevallen iets lager dan in het huidige dieet.