Gids rond gezondheidsclaims over probiotica op komst

attachment-TNO-en-ARTISMicropia-initieren-Nationale-Gids-probiotica-Foto-Micropia-Samuel-van-Leeuwen

TNO en ARTIS-Micropia willen eind 2017 een gids uitbrengen waarin een overzicht zal staan van klinisch bewezen probiotica bij antibioticabehandeling. De gids moet een handvat bieden aan patiënten, consumenten en professionals zoals huisartsen, tandartsen en apothekers. Volgens de initiatiefnemers is er behoefte aan duidelijkheid in het woud aan gezondheidsclaims rond probiotica.

Het startsein voor de gids vond gisteravond plaats ARTIS-Micropia tijdens het symposium ‘Ken uzelf’ waar vertegenwoordigers uit de wetenschap, de beroepspraktijk en het bedrijfsleven aanwezig waren.

Honderdduizendmiljard

Probiotica zijn microben die, indien ze in voldoende mate worden toegediend, een gezondheidsbevorderend effect kunnen hebben. Ieder mens heeft ongeveer honderdduizendmiljard microben in zijn lichaam. Microben spelen een rol bij de training van het immuunsysteem en het bestrijden van ziekteverwekkers in de darmen. Het is bewezen dat de inname van probiotica bij antibioticagebruik de duur en intensiteit van diarree vermindert en in veel gevallen zelfs een preventieve werking heeft.

Afgewezen claims

De initiatiefnemers van de gids constateren een spanningsveld rondom probiotica, zo schrijven ze in hun persbericht: ‘De voedsel- en warenautoriteit wees op Europees niveau tot nu toe bijna alle gezondheidsclaims over probiotica af. Er zijn allerlei studies, resultaten en producten beschikbaar, maar er heerst grote onduidelijkheid over welke micro-organismen wanneer gebruikt kunnen worden. Bovendien zijn deskundigen het niet altijd eens over wanneer een positieve werking klinisch bewezen is.’

Nationale gids

Volgens TNO en Micropia ‘maakt de onzekerheid over wat wel en niet mag en over wat wel en niet bewezen is, zorgverleners huiverig om probiotica in te zetten, en houdt consumenten onwetend en angstig ze te gebruiken.’  Daarom werken beide organisaties aan de nationale gids. Het initiatief is erop gericht antibiotica geassocieerde symptomen en terugkerende infecties te voorkomen.

Niet alleen Nederland worstelt met vragen omtrent probioticagebruik. Vragen over de zin en onzin van probiotica blijven volgens de initiatiefnemers overal in Europa onbeantwoord. De intentie is de gids ook op Europees niveau beschikbaar te gaan stellen. 

Lees ook
Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Suiker schaadt mogelijk kinderbrein

Suiker schaadt mogelijk kinderbrein

Het (overmatig) consumeren van suiker lijkt de ontwikkeling van een kinderbrein negatief te beïnvloeden, zo toont nieuw onderzoek aan.

Goed eten voor een goed microbioom

Goed eten voor een goed microbioom

Het eten en drinken van veel fastfood, alcohol en suiker leidt eerder tot ontstekingen in het lichaam. Een groenterijk dieet heeft juist het tegenovergestelde effect, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG.