INC: ‘Positieve veranderingen in het microbioom door noten en gedroogd fruit’

attachment-gedroogdfruitennotengezond

De consumptie van walnoten, amandelnoten en gedroogde pruimen zorgt voor veranderingen in het het microbioom, die een positief effect hebben op de darmgezondheid. Dit stelt de International Nut & Dried Fruit Council (INC) in een persbericht waarin de gegevens van meerdere onderzoeken zijn vermeld.

De INC haalt vier onderzoeken aan, waaronder een studie die laat zien dat de consumptie van gedroogde pruimen de aanwezigheid van Bifidobacteriën in de darm stimuleert en de stoelgang verbetert.

Consumptie walnoten

Behalve de studie naar gedroogde pruimen, zijn er dit jaar drie onderzoeken gepubliceerd die keken naar de relatie tussen walnoten of amandelen en bacteriën in het microbioom. Het meest recente onderzoek en een onderzoek eerder dit jaar laten zien dat de consumptie van 42 gram walnoten per dag bij gezonde mensen na drie weken een verbetering laat zien in bacterieverhouding in de darm vergeleken met de deelnemers die geen noten aten.

Consumptie amandelnoten

Dezelfde groep onderzoekers deed ook onderzoek naar de consumptie van amandelen. Ook deze studie laat zien dat de consumptie van 42 gram amandelen na vijf periodes van drie weken de compositie van bacteriën in het microbioom op een positieve manier beïnvloedt, vergeleken met deelnemers die geen noten of notenboter aten.

International Nut & Dried Fruit Council

INC bestaat uit meer dan achthonderd bedrijven in de noten- en gedroogd-fruitsector uit meer dan zeventig landen. De internationale organisatie houdt zich bezig met gezondheid, voeding, statistieken, voedselveiligheid en internationale normen en voorschriften met betrekking tot noten en gedroogde vruchten.

Bijeenkomst plantaardige en duurzame voeding

Op de Voeding Nu-bijeenkomst Plantaardige en duurzame voeding vertellen de sprekers hoe je het beste adviseert over een duurzame en gezonde voeding. Klik hier voor meer informatie.

Lees ook
Blog: VET EERLIJK

Blog: VET EERLIJK

Vet. Met de zomer in aantocht zijn veel mensen nu hard hun best aan het doen het eraf te trainen. Op social media worden (vooral) dames van mijn leeftijd beladen met ‘hot girl summer’ workout-challenges en allerlei nieuwe 12-week shred diëten. Maar vet is niet zomaar een inactieve weefselsoort wat toevallig in je lichaam zit en verbrand moet worden....

Nieuwe methode brengt menselijke fermentatie in beeld

Nieuwe methode brengt menselijke fermentatie in beeld

Wetenschappers gaan in een nieuw onderzoeksproject voor het eerst de fermentatie in menselijke darmen meten via de adem.

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

Op 10 juni vindt zowel online als in Utrecht het congres VoedingNL21 plaats. Dit congres, bestemd voor iedereen die beroepsmatig met voedingswetenschappen bezig is, biedt de laatste inzichten op het gebied van vetten en vetweefsel en de rol die ze in de processen in het lichaam spelen.