INC: ‘Positieve veranderingen in het microbioom door noten en gedroogd fruit’

attachment-gedroogdfruitennotengezond

De consumptie van walnoten, amandelnoten en gedroogde pruimen zorgt voor veranderingen in het het microbioom, die een positief effect hebben op de darmgezondheid. Dit stelt de International Nut & Dried Fruit Council (INC) in een persbericht waarin de gegevens van meerdere onderzoeken zijn vermeld.

De INC haalt vier onderzoeken aan, waaronder een studie die laat zien dat de consumptie van gedroogde pruimen de aanwezigheid van Bifidobacteriën in de darm stimuleert en de stoelgang verbetert.

Consumptie walnoten

Behalve de studie naar gedroogde pruimen, zijn er dit jaar drie onderzoeken gepubliceerd die keken naar de relatie tussen walnoten of amandelen en bacteriën in het microbioom. Het meest recente onderzoek en een onderzoek eerder dit jaar laten zien dat de consumptie van 42 gram walnoten per dag bij gezonde mensen na drie weken een verbetering laat zien in bacterieverhouding in de darm vergeleken met de deelnemers die geen noten aten.

Consumptie amandelnoten

Dezelfde groep onderzoekers deed ook onderzoek naar de consumptie van amandelen. Ook deze studie laat zien dat de consumptie van 42 gram amandelen na vijf periodes van drie weken de compositie van bacteriën in het microbioom op een positieve manier beïnvloedt, vergeleken met deelnemers die geen noten of notenboter aten.

International Nut & Dried Fruit Council

INC bestaat uit meer dan achthonderd bedrijven in de noten- en gedroogd-fruitsector uit meer dan zeventig landen. De internationale organisatie houdt zich bezig met gezondheid, voeding, statistieken, voedselveiligheid en internationale normen en voorschriften met betrekking tot noten en gedroogde vruchten.

Bijeenkomst plantaardige en duurzame voeding

Op de Voeding Nu-bijeenkomst Plantaardige en duurzame voeding vertellen de sprekers hoe je het beste adviseert over een duurzame en gezonde voeding. Klik hier voor meer informatie.

Lees ook
Eiwitnorm ouderen

Eiwitnorm ouderen

Uit Voeding Nu 3: De Gezondheidsraad [1] is in maart 2021 uitgekomen met nieuwe voedingsnormen voor eiwit. Voor volwassenen is de aanbevolen hoeveelheid verhoogd van 0,8 g/kg lichaamsgewicht naar 0,83 g/kg lichaamsgewicht. Hiermee is de aanbevolen hoeveelheid gelijkgetrokken met de aanbevolen hoeveelheid die EFSA [2] hanteert. Voor ouderen zijn er...

Interview Guido Camps: Vet lekker!

Interview Guido Camps: Vet lekker!

Uit Voeding Nu 3: Het zijn niet alleen bouwstenen en smeermiddelen voor ons lichaam, vetten bepalen ook de smaak van voedingsmiddelen. Waarom vinden we vet eigenlijk zo lekker? Dr. Guido Camps, dagvoorzitter en spreker op het congres VoedingNL 21 over Vet en metabole gezondheid: “Vet is gewoon de zesde smaak, naast zoet, zout, zuur, bitter en umami.”

Standpunt: Verzadigde vetzuren en het risico op hart- en vaatziekten

Standpunt: Verzadigde vetzuren en het risico op hart- en vaatziekten

Verzadigde vetzuren verhogen het LDL-cholesterolgehalte (LDL-c) in het bloed, een causale risicofactor voor het ontstaan van coronaire hartziekten. Regelmatig verschijnen er onderzoeken die dit causale verband in twijfel trekken. Dit kan tot verwarring leiden bij consumenten en professionals. In een nieuwe factsheet legt het Voedingscentrum de adviezen...