NVK brengt nieuw standpunt uit over vroege introductie van hoog-allergene voeding

27719236 - asia baby

De Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde (NVK) heeft een nieuw standpunt uitgebracht over de vroege introductie van hoog-allergene voeding bij zuigelingen ter preventie van voedselallergie.

In het standpunt wordt vermeld dat vroege introductie van pinda en kippenei voor de leeftijd van acht maanden sterk is geassocieerd met een lager risico op het ontwikkelen van een pinda- of kippeneiallergie. Voor andere soorten voeding is dit preventieve effect minder goed onderzocht, maar het mechanisme veronderstelt dat dit ook geldt voor andere hoog-allergene voeding. De NVK komt daarom met een consensusadvies over vroege introductie van hoog-allergene voeding om ouders aan te moedigen alle voedselproducten op jonge leeftijd te introduceren: vanaf de leeftijd van vier maanden en bij voorkeur voor de leeftijd van acht maanden.

Veilige introductie

Indien een kind last heeft van ernstig eczeem of al bekend is met een voedselallergie, is het volgens de NVK extra belangrijk om vroeg te starten met verschillende soorten voeding en deze daarna minimaal één keer per week te geven. Hierbij moet met de behandelend arts overlegd worden hoe voeding op een veilige wijze geïntroduceerd kan worden. In elk geval is het advies om met nieuwe producten in kleine hoeveelheden te starten en dit met een opklimmend schema te verhogen.

 


Lees ook
Cursus kindervoeding en kinderdiëtetiek

Cursus kindervoeding en kinderdiëtetiek

Bij HAN University of Applied Sciences start 16 december de vernieuwde post-HBO cursus Kindervoeding en kinderdiëtetiek voor diëtisten en verwante professionals.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”

Zelftest voor allergenen in etenswaren

Zelftest voor allergenen in etenswaren

Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben een zelftest ontwikkeld waarmee consumenten in de toekomst thuis voedingsproducten kunnen testen op allergenen.