Plantaardig dieet halveert kans op obesitas

attachment-46112237_xxl1100

Door plantaardig te eten kun je je risico op het ontwikkelen van obesitas bijna met de helft verlagen, vergeleken met een dieet rijk aan dierlijke producten als vlees en dierlijke vetten.

Dat blijkt uit onderzoek aan de Spaanse Universiteit van Navarra. De onderzoeksresultaten werden gepresenteerd op het European Congress on Obesity (ECO) dat van 17 tot 20 mei plaatsvond in Portugal.

Eerder onderzoek op dit gebied toont aan dat bij een vegetarisch dieet sprake is van een beschermende werking op hart- en vaatziekten en diabetes. Maar er was tot op heden nog weinig bekend over het risico ervan op de ontwikkeling van obesitas in gezonde populaties.

Gradaties in plantaardig eten

In de studie werd het verband tussen verschillende typen plantaardige diëten (met een verschil in het aandeel van plantaardige voeding) en de prevalentie van obesitas (BMI >30) geanalyseerd.

De populatie bestond uit 16.000 volwassenen met een BMI <30 uit het SUN-cohort, een groep Spanjaarden waarvan sinds hun afstuderen in 1999 de gezondheid gemonitord wordt.

7 plantaardige voedselgroepen

Deelnemers vulden vragenlijsten in over hun dieet bij de start van het onderzoek. De voeding werd gewaardeerd met behulp van een PVI (pro-vegetarian index): er werden punten toegekend aan het type voeding. Zo werd aan zeven plantaardige voedselgroepen (groente, fruit, granen, noten, olijfolie, peulvruchten en aardappelen) punten toegekend. Onderzoekers trokken voor het voorkomen van de volgende vijf dierlijke voedselgroepen punten af: dierlijk vet, zuivel, eieren, vis en schaaldieren en vlees.

Gebaseerd op de voedselscore verdeelde het onderzoeksteam de populatie over vijf groepen (kwintielen): van de 20% die het minst plantaardig at (kwintiel 1) tot de 20% die het meest plantaardig at (kwintiel 5). Het team keek naar de gezondheid over een tijdspanne van tien jaar.

43% minder kans op obesitas

584 mensen van de 16.000 deelnemers kregen obesitas. De onderzoekers vonden dat onder strikt plantaardige etende deelnemers (vegetariërs en veganisten) het minst vaak obesitas voorkwam.

Deelnemers in kwintiel 5 hadden 43% minder kans op de ontwikkeling van obesitas. Bij kwintiel 2 was dit 6%, bij kwintiel 3 was dit 15% en bij 4 was het risico op obesitas afgenomen met 17% ten opzichte van kwintiel 1.

Leefstijlfactoren niet meegenomen

De factoren met een mogelijke invloed, te weten geslacht, leeftijd, alcoholinname, BMI, familiaire obesitas, snackgedrag, roken, slaapduur en beweging werden niet in de kansberekening meegenomen. 

Lees ook
Nederlander wil wel minderen, maar eet nog steeds te veel vlees

Nederlander wil wel minderen, maar eet nog steeds te veel vlees

Het Voedingscentrum heeft de vleesconsumptie in Nederland in kaart gebracht. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders wekelijks meer vlees eten dan de 500 gram die het Voedingscentrum adviseert.

Bouw Food Innovation Park gestart

Bouw Food Innovation Park gestart

Op 16 juli startte de bouw van het Food Innovation Park in Roeselare, Vlaanderen. Op dit wetenschaps- en ondernemerspark zal onderzoek en innovatie binnen de voeding- en gezondheidssector centraal staan.

7x €800.000 voor voeding bij de Vidi-ronde van NWO

7x €800.000 voor voeding bij de Vidi-ronde van NWO

NWO kent €800.000 toe aan 78 onderzoekers in de Vidi-ronde van hun driedelige talentprogramma. 7 van hen doen onderzoek naar voeding-gerelateerde onderwerpen, waarbij met name gezondheid en duurzaamheid veel aandacht krijgen.