Prijsverlagingen op gezonde voeding verlagen het cardiometabole sterfterisico

woman buy products with her trolley at supermarket

Prijswijzigingen van voedingsmiddelen, waaronder fruit, groente en met suiker gezoete dranken, kunnen sterfgevallen als gevolg van cardiometabole aandoeningen, zoals diabetes, beroerte en hart- en vaatziekten, aanzienlijk verlagen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Tufts University die recent werd gepubliceerd in het BMC Medicine.

Het team van onderzoekers gebruikte in de studie een vergelijkend risicobeoordelingsmodel. Hiermee schatten ze de mogelijke effecten in van prijssubsidies op gezond voedsel in relatie tot het sterfgevallen door cardiometabole ziekten in de Verenigde Staten. Onder gezond voedsel verstaan de onderzoekers producten als fruit, groente, volle granen, noten en zaden Ook beoordeelden ze de effecten van belasting op bewerkt en onbewerkt roodvlees en suikerhoudende dranken.

Tien procent of dertig procent

De onderzoekers berekenden dat wanneer de prijzen van de gezonde voedingsproducten met tien procent zouden worden verlaagd, naar schatting 23.000 sterfgevallen per jaar als gevolg van cardiometabole ziekten voorkomen zouden kunnen worden. Dit komt overeen met 3,4 procent van het totaal aantal stergevallen per jaar aan cardiometabole aandoeningen in de Verenigde Staten. Een prijsverlaging van 30 procent verdrievoudigd bijna dit effect met 63.000 te voorkomen sterfgevallen, 9,2 procent van het totaal.

Relevante bevindingen

Ook werd in de studie gekeken naar andere factoren in relatie tot de prijswijziging, zoals het opleidingsniveau en sociaaleconomische status van de deelnemers. De onderzoekers zien onder laag en middelbaar opgeleide Amerikanen een hoger aantal te voorkomen sterfgevallen dan bij hoogopgeleide Amerikanen. Door een groeiend aantal verschillen in de sociaaleconomische status zijn onze bevindingen over deze ongelijkheden in het onderzoek erg relevant. Huidige strategieën, zoals voorlichtingscampagnes of voedseletiketteringen, hebben de algehele voedingsgewoonten verbeterd, maar veel minder bij de groepen mensen met een lage sociaaleconomische status, zegt onderzoeker Dariush Mozaffarian.

Minimale prikkels

Deze resultaten suggereren dat minimale financiële prikkels om gezond voedsel te kopen en minimale negatieve prikkels om ongezond voedsel te kopen, al succesvol kunnen zijn om op significante wijze de verschillen in cardiometabole aandoeningen te verlagen’, aldus Mozaffarian.  

 

Lees ook
Kan groente in de winkel en op je bord nog verser?

Kan groente in de winkel en op je bord nog verser?

Die vraag proberen Hessing Supervers en Brightlands Campus Greenport Venlo met ‘ja’ te beantwoorden in een nieuwe samenwerking, waarin ze met innovatieve oplossingen verse groente langer houdbaar willen maken.

Nieuwe methode brengt menselijke fermentatie in beeld

Nieuwe methode brengt menselijke fermentatie in beeld

Wetenschappers gaan in een nieuw onderzoeksproject voor het eerst de fermentatie in menselijke darmen meten via de adem.

Groente-spel helpt kinderen met eetproblemen

Groente-spel helpt kinderen met eetproblemen

Kinderen met eetproblemen kunnen een gezonder eetpatroon ontwikkelen door het doen van groente-spelletjes, zo blijkt uit een pilotstudie.