Probiotica speelt mogelijk een rol bij behandeling pinda-allergie

attachment-8483070167-1a90af12df-m

Probiotica kan mogelijk een rol spelen bij de behandeling van kinderen met een pinda-allergie. Dat vonden onderzoekers van het Murdoch Childrens Research Institute in Melbourne.

Het onderzoek is uitgevoerd door Murdoch Childrens Research Institute, een onderzoeksinstituut in Melbourne voor de gezondheid van kinderen. De Australische onderzoekers gaven 28 kinderen met een pinda-allergie, gedurende 18 maanden onder medisch toezicht, een toenemende hoeveelheid probiotica (Lactobacillus rhamnousus) en een kleine hoeveelheid pinda-eiwit. 28 kinderen kregen een placebo. De maximale hoeveelheid probiotica die werd toegediend was twee gram. Dit is te vergelijken met de hoeveelheid in 20 kg yoghurt.

 

Reactie bleef uit

De kinderen werden twee weken voor het einde van het onderzoek voor drie weken blootgesteld aan pinda-allergeen. Een reactie bleef uit bij 80% van de kinderen (23 van de 28) die probiotica toegediend hadden gekregen. In de placebogroep bleef bij bijna 4% reactie uit.

 

Levensbedreigend

De meeste allergische reacties zijn niet levensbedreigend. Sommige kunnen echter leiden tot anafylaxie, ook bij pinda-allergie. Hierbij daalt de bloeddruk abrupt en kunnen de luchtwegen en de keel opzwellen, waardoor ademhalingsproblemen worden veroorzaakt. Dit kan uiteindelijk leiden tot bewusteloosheid of de dood. Een pinda-allergie is de meest voorkomende oorzaak van dodelijke anafylaxie. In de Verenigde Staten sterven per jaar 150-200 mensen aan een voedselallergie. Hiervan is ongeveer de helft te wijten aan een pinda-allergie.

 

 

Tekortkomingen

Het Australische onderzoek is kleinschalig van opzet en richt zich op de korte termijn. Onduidelijk is nog welke rol het probioticum in het onderzoek heeft gespeeld. Vooralsnog zullen mensen met een pinda-allergie uit voorzorg een Epi-Pen bij moeten hebben en is het niet aan te raden in privé-situaties te experimenten met probiotica bij een pinda-allergie.

 

Lees verder op Voeding Nu online:

Pinda's en noten niet gevaarlijk voor zwangere vrouwen

Lees ook
Technologie om je buikgevoel te meten

Technologie om je buikgevoel te meten

OnePlanet Research Center ontwikkelt samen met imec een slimme pil, die belangrijke gezondheidsparameters en ontstekingen in de darmen kan meten. Onderzoek in het slecht toegankelijke maagdarmkanaal wordt daarmee een stuk eenvoudiger en dat biedt kansen voor het verbeteren van de darmgezondheid.

Microbioom, leefomgeving en gezondheidskansen onder de loep

Microbioom, leefomgeving en gezondheidskansen onder de loep

De samenstelling van het microbioom van de darm wordt mede bepaald door ongezonde omgevingsfactoren. Dat zorgt ervoor dat verschillen in sociaal-economische achtergrond en leefmilieu kunnen leiden tot een ander ziekteverloop en ongelijke gezondheidskansen.

Nieuwe methode brengt menselijke fermentatie in beeld

Nieuwe methode brengt menselijke fermentatie in beeld

Wetenschappers gaan in een nieuw onderzoeksproject voor het eerst de fermentatie in menselijke darmen meten via de adem.