Supermarkten willen verplichte voedingseducatie
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de brancheorganisatie voor supermarkten, en de organisatie Youth Food Movement pleiten voor het verplicht maken van voedingseducatie op basisscholen.
Op de jaarlijkse haringparty van het CBL werden de aanwezigen, onder het motto ‘Gezonde voeding begint bij gezond verstand’ gevraagd om de petitie te ondertekenen.
Kinderen weten tegenwoordig niet meer wat gezond is en ze herkennen eten minder, zegt gastheer en chefkok Pierre Wind tijdens de haringparty.
Ook Bert-Roetert, CBL-voorzitter, vindt dat veel kinderen het tegenwoordig ontbreekt aan kennis als het gaat om de herkomst en de bereiding van voedsel. Volgens hem is basiskennis nodig om een goede voedselkeuze te kunnen maken.
In aanloop naar deTweede Kamerverkiezingen (15 maart 2017) pleit Roetert ervoor om van voedingseducatie een vast onderdeel te maken van de verkiezingsprogramma’s van alle politieke partijen.
10.000 handtekeningen
Ook de Youth Food Movement pleit voor voedingseducatie op basisscholen. De organisatie zet zich in voor een goed, schoon en eerlijk voedselsysteem. Op 8 juni is zij gestart met de campagne om voedselonderwijs te promoten. Inmiddels hebben tienduizend mensen de petitie van de Youth Food Movement ondertekend.
Als de organisatie 20.000 handtekeningen verzameld dan betreft het een burgerinititatief en kan voedingseducatie op de agenda van de Tweede Kamer worden gezet.
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Studenten brengen effect voedselomgeving in kaart
Leerlingen en studenten staan aan het begin van hun zelfstandige leven, vaak de fase dat het thuisfront steeds minder invloed heeft op het eetgedrag. Reden voor studenten van de HAS in Den Bosch om de voedselomgeving op de onderwijsboulevard in kaart te brengen.
Het belang van ervaringsgerichte voedseleducatie
Hoe groeien tomaten? Wat is gezonder: groenten stomen of koken? Vragen die het gros van de Nederlanders moeilijk te beantwoorden vindt, terwijl voedselvaardigheden en voedingskennis juist de basis zijn voor goede gezondheid.
Lesprogramma Smaaklessen van WUR opnieuw als effectief beoordeeld
Het lesprogramma Smaaklessen van Wageningen University & Research is opnieuw erkend door het Centrum Gezond Leven van het RIVM. Het lesprogramma, dat elke vijf jaar wordt beoordeeld op kwaliteit, uitvoerbaarheid en effectiviteit, heeft de erkenning ‘Eerste aanwijzingen voor effectiviteit’ gekregen. De erkenning is verkregen op basis van resultaten uit...