Synbiotica zijn meer dan pro- en prebiotica samen

Wetenschappers stellen een nieuwe definitie vast van synbiotica. Die definitie is breder dan alleen een combinatie van pro- en prebiotica.

Probiotica zijn bacteriën die een gunstig gezondheidseffect hebben in de darmen. Prebiotica zijn stoffen (meestal vezels) die als voeding dienen voor deze darmbacteriën, het microbioom. Beide zijn verkrijgbaar in de vorm van supplementen. Synbiotica zijn in principe een combinatie van die twee, maar er was nog geen duidelijke definitie van vastgesteld.

Nieuwe definitie

Wetenschappers van het departement dierwetenschappen en het departement voedingswetenschappen en menselijke voeding van de universiteit van Illinois, stelden een nieuwe definitie op. Deze definitie luidt: ‘Een mengsel dat levende micro-organismen en substraten omvat die selectief worden gebruikt door gastheermicro-organismen en dat een gezondheidsvoordeel oplevert voor de gastheer’. De definitie is gepubliceerd in Nature Reviews: Gastroenterology & Hepatology.

Afzonderlijke werking hoeft niet bewezen te zijn

De definitie noemt dus niet de woorden ‘probiotica’ en ‘prebiotica’, maar noemt ze in plaats daarvan ‘micro-organismen’ en ‘substraten die gebruikt kunnen worden door micro-organismen’. Daardoor hoeven producten met synbiotica niet aan de bestaande definities voor pro- en prebiotica te voldoen. Het gaat erom dat de werking van een pro- en prebioticum samen bewezen is. De werking van deze twee afzonderlijk hoeft niet bewezen te zijn. Dat biedt meer ruimte voor innovatie.

Antagonisme

Bovendien zouden het pro- en het prebioticum elkaar juist tegen kunnen werken. Dit heet een antagonisme. Daarom is het belangrijk om ze samen te testen in de vorm van een synbioticum, in plaats van de twee afzonderlijk te testen.

Complementaire en synergetische synbiotica

De wetenschappers onderscheiden twee soorten synbiotica. Bij complementaire synbiotica hebben een pro- en een prebioticum beide een positief gezondheidseffect. Dat kunnen ook twee verschillende gezondheidseffecten zijn. Ze moeten wel samen worden getest.

Een andere vorm zijn synergetische synbiotica. Hierin werken een micro-organisme en een substraat samen en bieden ze één gezondheidseffect. Het micro-organisme hoeft niet te voldoen aan de criteria voor probiotica en het substraat niet aan die voor prebiotica. Het gaat erom dat ze samen een positief gezondheidseffect geven.

synbiotica-1024x366 De werking van complementaire en synergetische synbiotica. Illustratie uit het de oorspronkelijke publicatie.

Geen middeltje tegen alles

Synbiotica kunnen getest worden op dieren en mensen. Het is belangrijk om rekening te houden met factoren als leeftijd, geslacht en gezondheidsstatus. Synbiotica worden gemaakt voor een specifieke doelgroep en hebben een specifiek gezondheidseffect. Ze zijn niet bedoeld om zomaar in te nemen als een middel dat tegen alles werkt, stellen de wetenschappers.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Standpunt Voedingscentrum | Nut en risico’s van voedingssupplementen

Standpunt Voedingscentrum | Nut en risico’s van voedingssupplementen

Vitamines en mineralen zijn nodig voor het behoud van een goede gezondheid en de preventie van chronische ziekten. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon levert voor veel mensen voldoende van deze microvoedingsstoffen (1). Het slikken van een vitaminen/mineralensupplement geeft voor hen geen extra gezondheidsvoordeel (2).

NVWA publiceert handboek Voedingssupplementen voor het bedrijfsleven

NVWA publiceert handboek Voedingssupplementen voor het bedrijfsleven

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het nieuwe Handboek Voedingssupplementen, verrijkte levensmiddelen en kruidenpreparaten gepubliceerd. Het handboek is bedoeld voor het bedrijfsleven als hulpmiddel om ervoor te zorgen dat zij voldoet aan de Nederlandse en Europese Warenwet.

Cosun Nutrition Center van start als voedingswetenschappelijk kenniscentrum

Cosun Nutrition Center van start als voedingswetenschappelijk kenniscentrum

Met ingang van 20 juli gaat het Cosun Nutrition Center officieel van start als voedingswetenschappelijk kenniscentrum voor plantaardige voeding van de coöperatieve agrofood onderneming Royal Cosun. Het Cosun Nutrition Center richt zich op alle plantaardige producten en ingrediënten binnen Cosun met focus op voeding, gezondheid en duurzaamheid.