Voedingsindustrie: weinig toegevoegde suiker in groenteconserven

attachment-wortelen-hak

Vlak voor het einde van 2016 neemt Foodwatch de voedingsindustrie nog één keer de maat: in bijna de helft van groentes in pot of blik zit suiker, zo blijkt uit eigen onderzoek. Logisch, dat kleine beetje suiker is nodig voor de smaakbalans, reageert de voedingsindustrie.

Foodwatch onderzocht bij de vier grootste supermarkten het assortiment groenteconserven op suiker. Aan 79 (46%) van de 170 blikken en potten voegde de fabrikant suikers toe, concludeert de consumentenorganisatie.

Rode kool

De hoogste suikergehalte vond Foodwatch in rode kool met 10 gram suiker per 100 gram. Dat is zo’n 25 gram suiker bij een dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente van 250 gram, ofwel zes suikerklontjes becijfert de zelfbenoemde voedselwaakhond. Voedingsdeskundige Liesbeth Oerlemans zou liever zien dat Foodwatch de positieve effecten van groenteconsumptie eens benadrukt, vertelt ze in haar blog. Nederlanders eten hier nog steeds te weinig van en groenteconserven kunnen dit bevorderen.

Conservering

Volgens Oerlemans schetst Foodwatch een verkeerd beeld door de cijfers van alle suikers te presenteren en “wekt hiermee de suggestie dat enorme hoeveelheden suiker worden toegevoegd.” Bij monde van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) laat de voedingsindustrie weten dat een belangrijke reden om zout en suiker toe te voegen aan groenteconserven het behouden van de smaakbalans is.

“Voor conservering wordt er water toegevoegd aan de groente (het zogeheten opgiet), zonder toevoeging van suiker en/of zout loopt het natuurlijk aanwezige suiker en zout in groente weg in het vocht. Hierdoor verliezen de groenten hun natuurlijke smaakbalans”, aldus de FNLI in een verklaring.

Overigens voegen conservenfabrikanten maar weinig suiker toe, verklaart de belangenbehartiger. Geleidelijk zal de voedingsindustrie de hoeveelheid toegevoegde suiker verminderen om te voorkomen dat consumenten dit zelf gaan toevoegen “omdat de groenten niet meer smaken zoals ze gewend zijn.”

Toch vreest Foodwatch dat consumenten een eenzijdige voorkeur voor zoet gaan ontwikkelen “omdat de voedingsindustrie overal suikers aan toevoegt.”

De voedingsindustrie wijst op de belangrijke stappen die zijn gezet via het Akkoord VerbeteringProductsamenstelling: afgelopen jaar nam het zoutgehalte in groenteconserven bijvoorbeeld met 30% af.

Ook volgend jaar staat een verdere verlaging van suiker en zout van groenteconserven op het programma, aldus de FNLI.

Voedingspatroon

Volgens Oerlemans ligt de focus te veel op suiker, terwijl Foodwatch eens zou moeten kijken naar het hele voedingspatroon want alles draait om variatie, zegt ze in haar blog.

Frisdrank

“Je eet immers niet elke dag rode kool met appeltjes. Als je gefixeerd bent op suiker in plaats van het hele voedingspatroon kan dit resulteren in minder goede keuzes en minder variatie.”

Snoep eens minder of drink minder frisdrank, dat zet voor de gezondheid meer zoden aan de dijk dan minder consumptie van groenteconserven, vindt Oerlemans.

Lees ook
Kan groente in de winkel en op je bord nog verser?

Kan groente in de winkel en op je bord nog verser?

Die vraag proberen Hessing Supervers en Brightlands Campus Greenport Venlo met ‘ja’ te beantwoorden in een nieuwe samenwerking, waarin ze met innovatieve oplossingen verse groente langer houdbaar willen maken.

Groente-spel helpt kinderen met eetproblemen

Groente-spel helpt kinderen met eetproblemen

Kinderen met eetproblemen kunnen een gezonder eetpatroon ontwikkelen door het doen van groente-spelletjes, zo blijkt uit een pilotstudie.

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.