Volkoren granen verlagen plasmaserotonine

Volwassenen die volkorenrogge consumeren hebben een lager plasma serotonineniveau dan mensen die vezelarm-brood eten. Een onderzoek gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition beschrijft, hoe volkorenrogge de concentraties van verschillende metabolieten in de bloedstroom kan bijsturen.

Het gehalte aan de metaboliet plasmaserotonine nam af na consumptie van volkorenrogge. Deze vorm van serotonine beïnvloedt de beweeglijkheid van de darm en verhoogt het serotonineniveau in het bloed, wat in connectie staat met het verhogen van bloedglucosespiegels.

Verlaagd serotonineniveau

Voor de studie aten participanten voor vier weken lang, naast hun reguliere dieet, zes tot tien sneden vezelarm-brood per dag. Hierna aten ze gedurende een periode van vier weken volkorenrogge of volkorenbrood met toegevoegde roggegranen. Aan het eind van beide periodes werd het bloed van de participanten afgetapt en geanalyseerd via vloeistofchromatografie en massaspectrometrie.

Na het vergelijken van de metabolietprofielen in het plasma van beide dieetperiodes kwam naar voren dat het serotonineniveau significant verlaagd was bij het consumeren van volkorenrogge in vergelijking met vezelarm-brood.

Muizen en serotonine

Dit maakte de onderzoekers nieuwsgierig naar het effect van deze granen op de serotonine productie in de darmen. Gedurende negen weken kregen muizen drie soorten granen; roggezemelen, tarwezemelen en cellulosebloem. De muizen hadden een lagere serotonineproductie wanneer ze rogge en tarwe aten.

Volkoren granen en hun beschermende functie

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat de consumptie van volkoren producten de kans op het krijgen van diabetes type 2, cardiovasculaire ziektes en sommige kankersoorten verlaagt. Echter is er nog veel discussie over welk mechanisme ten grondslag ligt. Zo kan het effect te danken zijn aan de bioactieve stoffen in granen, fotochemicaliën en vezels waaruit verschillende metabolieten worden geproduceerd door darmbacteriën.

Dit onderzoek laat zien dat de vermindering van serotonine bij vezelconsumptie mogelijk het mechanisme kan zijn waar onderzoekers naar zoeken.

Hoofdonderzoeker Pekka Keski-Rahkonen geeft aan dat uit sommige onderzoeken blijkt dat kankerpatiënten verhoogde plasmaserotonineniveaus hebben in vergelijking met gezonde mensen. Hij vindt het dan ook erg belangrijk dat er onderzoek komt naar serotonineniveaus in dikkedarmkankerpatiënten.

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Meer obesitas en diabetes bij volwassenen met armoederisico

Meer obesitas en diabetes bij volwassenen met armoederisico

Overgewicht, ernstig overgewicht (obesitas) en diabetes komen meer voor onder volwassenen met een inkomen onder de lage-inkomensgrens dan bij volwassenen met een hoger inkomen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe analyses met cijfers uit de Gezondheidsenquête.

Doe mee met 2diabeat tijdens de Nationale Sportweek

Doe mee met 2diabeat tijdens de Nationale Sportweek

Zoveel mogelijk Nederlanders laten genieten van sporten en bewegen, daar draait de NOC*NSF Nationale Sportweek van 16 tot en met 25 september om. Ruim 1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes type 2 en dit aantal stijgt hard. 2diabeat wil de opmars van diabetes type 2 stoppen door een gezonde leefstijl te promoten. Sporten en bewegen maken daar...

Maximaal 10 uur per dag eten gunstig voor patiënten met diabetes type 2

Maximaal 10 uur per dag eten gunstig voor patiënten met diabetes type 2

Uit recent onderzoek van Universiteit Maastricht blijkt dat volwassenen met diabetes type 2 gebaat zijn bij Time-restricted Eating (TRE). Een maximale voedselinnameperiode van 10 uur per dag lijkt gunstig als het gaat om het omlaag krijgen van hun bloedsuikerspiegel.