Norovirus blijft belangrijkste veroorzaker van voedselgerelateerde ziekte-uitbraken

andrew-donovan-valdivia-6zMksDPi6Z4-unsplash-A1200x800

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en Gemeentelijke Gezondheidsdienst meldde in 2019 minder voedselgerelateerde infecties en vergiftigingen dan in 2018. Het Norovirus blijkt vooralsnog de belangrijkste veroorzaker van voedingsgerelateerde ziekte-uitbraken te zijn.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) registreerden in 2019 735 voedselgerelateerde uitbraken, 3058 mensen werden hierbij ziek. Met 756 uitbraken en 2805 zieken telde Nederland in 2018 meer uitbraken en minder zieken. Dat blijkt uit de registratie van voedingsgerelateerde uitbraken van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Voedselgerelateerde uitbraak

Het RIVM stelt dat als twee of meer mensen tegelijkertijd ziek worden – na het eten van hetzelfde voedingsmiddel – er spraken is van een voedselgerelateerde uitbraak. Deze uitbraken moeten door behandelende artsen en laboratoria gemeld worden bij de GGD. Consumenten die vermoedelijk door consumptie ziek zijn geworden, kunnen dit zelf melden bij de NVWA.

650.000 infecties per jaar

Volgens het RIVM ligt het werkelijke aantal voedselgerelateerde uitbraken en zieken hoger dan de gemelde getallen. Dit zou volgens het instituut komen doordat niet iedereen naar de huisarts toe gaat of de NVWA informeert. Naar schatting ligt het werkelijke aantal voedselgerelateerde infecties in Nederland rond de 650.000 per jaar.

Norovirus

Van circa 6% van alle incidenten uit 2018 en 2019 is bekend welke ziekteverwerker de uitbraak heeft veroorzaakt. Het Norovirus blijkt wederom de voornaamste oorzaak te zijn geweest van voedingsgerelateerde uitbraken, gevolgd door Campylobacter en Salmonella. Bij 583 van de ziekte gevallen uit 2019 is bekend welk pathogeen de veroorzaker is geweest. Van deze 583 gevallen is 375 gevallen te danken aan het Norovirus. Het jaar daarvoor lagen deze getallen op 508 bekende incidenten, en 370 Norovirus gevallen.

Verdere uitbraken voorkomen

De NVWA en GGD willen verdere uitbraken en zieken voorkomen en onderzoeken hierom uitbraken van voedselgerelateerde infecties en vergiftigingen. De NVWA zegt voedsel te onderzoeken op pathogenen, samen met de herkomst van het product en de plaats van bereiding. De GGD richt onderzoek specifiek op consumenten die besmet voedsel hebben gegeten, en proberen zo de bron van besmetting te achterhalen.

De Week van VMT

Virussen in voeding was ook een thema tijdens de Week van VMT. Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum vertelde over de drie meest voorkomende virussen in voeding: norovirus, hepatitis E en hepatitis A.

De besmettingsroute voor het norovirus loopt via drie routes: van mens tot mens, via oppervlaktes en via voedsel (met verontreinigd water). Norovirus in voeding komt voornamelijk van schaal- en schelpdieren, zacht fruit en rauwe (blad)groentes en salades.

U kunt de lezing van Wieke van der Vossen hier nakijken.

Lees ook
Weerstand in verschillende verschijningen

Weerstand in verschillende verschijningen

‘Juist nu is het belangrijk om aandacht te besteden aan leefstijl’, een boodschap die regelmatig terugkomt in deze coronatijd.In een brandbrief aan het kabinet werd recentelijk zelfs opgeroepen om een campagne te starten over het belang van een gezonde leefstijl tijdens deze pandemie (1). Door onder andere gezonder te eten kan de weerstand immers worden...

Alea Publishers neemt de vakbladen Vleesmagazine en Voeding Nu over van Vakmedianet

Alea Publishers neemt de vakbladen Vleesmagazine en Voeding Nu over van Vakmedianet

Vandaag maakt uitgeverij Alea Publishers bekend twee bladen van uitgeverij Vakmedianet over te nemen per 1 maart 2021. Het gaat om Vlees Magazine en Voeding Nu.Uitgeefdirecteur Roeland Dobbelaer van Alea Publishers over de overname: ”Voor onze jonge uitgeverij is dit een mooie stap. Beide bladen passen goed in onze portfolio van vakbladen in de foodbranche....

'We moeten cliënten van de Voedselbank-supermarkt stimuleren gezonde keuzes te maken'

'We moeten cliënten van de Voedselbank-supermarkt stimuleren gezonde keuzes te maken'

De passie van... Susan Vermunt. NAV-lid en Supermarktmanager bij Voedselbank Rotterdam.Hoe bent u in de voedingswereld terechtgekomen? ‘Ik hield altijd erg van koken en later is de link naar gezondheid ontstaan. Na de havo heb ik Voeding & Diëtetiek gestudeerd in Nijmegen. Mijn interesse naar de fysiologie van voeding werd steeds groter, waardoor...