Vetzuur kan helpen bij het bestrijden van multiple sclerose

Plantaardige olie

Het ontbreken van een enkelvoudig mono-onverzadigd vetzuur, in het bijzonder oliezuur, zou van invloed kunnen zijn op het ziekteverloop bij multiple sclerose (MS). Dit blijkt uit een onderzoek, gedaan aan de Amerikaanse universiteit van Yale.

Multiple sclerose is een afwijkende reactie van het immuunsysteem. Het beschadigt en valt het centrale zenuwstelsel aan. De studie suggereert dat het toevoegen van oliezuur aan de voeding baat kan hebben bij de behandeling van patiënten met MS. De studie is gepubliceerd in The Journal of Clinical Investigation.

Tekorten oliezuur

Volgens het onderzoek hebben patiënten met MS een afwijkend vetzuurgehalte in hun vetweefsel in vergelijking met gezonde mensen. Het gaat om een tekort aan een enkelvoudig mono-onverzadigd vetzuren, in het bijzonder oliezuur. Een gebrek hieraan leidt volgens de onderzoekers tot een verlies van de metabole sensoren die de zogeheten T-cellen activeren.

T-cellen

De T-cellen bemiddelen de reactie van het immuunsysteem bij infectieziekten. Zonder de T-cellen kan het immuunsysteem gezonde cellen van het centrale zenuwstelsel aanvallen. Dit leidt tot verlies van het gezichtsvermogen, pijn en gebrek aan coördinatie. Deze symptomen horen bij het ziektebeeld MS.

Toen de onderzoekers tijdens het experiment het vetzuur toevoegden aan het vetweefsel van MS-patiënten stegen de niveaus van de T-cellen.

Echter is er meer onderzoek nodig om te bepalen of een vetzuurrijk dieet baat heeft bij de behandeling van MS. Oliezuur komt voor in plantaardige olie, vlees, kaas, noten, zonnebloempitten, eieren, pasta, melk, olijven en avocado's.

Lees ook
Nederlander wil wel minder snoepen, maar gezond aanbod ontbreekt

Nederlander wil wel minder snoepen, maar gezond aanbod ontbreekt

Tweederde van de Nederlanders wil minder snoepen en snacken of is hier al actief mee bezig, maar gebrek aan gezond aanbod maakt het lastig. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum.

Schooltuin, samen eten of koken helpt

Schooltuin, samen eten of koken helpt

Gezond en duurzaam eten is een belangrijk thema voor opgroeiende kinderen en jongeren. Het verdient de voortdurende aandacht, ook op school. De effectiviteit van voedselonderwijs wordt vergroot door kennis te combineren met vaardigheden, zoals eten bereiden, proeven, samen eten of tuinieren in de schooltuin, en het betrekken van ouders hierbij.

Luistertip: podcast over de Blue Zones

Luistertip: podcast over de Blue Zones

Elke vrijdag deelt de redactie van VoedingNu een luister-, lees- of kijktip. Vandaag tippen we een podcast-aflevering van The Ultimate Health Podcast waarin Dan Buettner vertelt over de ‘Blue Zones’.