Vetzuur kan helpen bij het bestrijden van multiple sclerose

Plantaardige olie

Het ontbreken van een enkelvoudig mono-onverzadigd vetzuur, in het bijzonder oliezuur, zou van invloed kunnen zijn op het ziekteverloop bij multiple sclerose (MS). Dit blijkt uit een onderzoek, gedaan aan de Amerikaanse universiteit van Yale.

Multiple sclerose is een afwijkende reactie van het immuunsysteem. Het beschadigt en valt het centrale zenuwstelsel aan. De studie suggereert dat het toevoegen van oliezuur aan de voeding baat kan hebben bij de behandeling van patiënten met MS. De studie is gepubliceerd in The Journal of Clinical Investigation.

Tekorten oliezuur

Volgens het onderzoek hebben patiënten met MS een afwijkend vetzuurgehalte in hun vetweefsel in vergelijking met gezonde mensen. Het gaat om een tekort aan een enkelvoudig mono-onverzadigd vetzuren, in het bijzonder oliezuur. Een gebrek hieraan leidt volgens de onderzoekers tot een verlies van de metabole sensoren die de zogeheten T-cellen activeren.

T-cellen

De T-cellen bemiddelen de reactie van het immuunsysteem bij infectieziekten. Zonder de T-cellen kan het immuunsysteem gezonde cellen van het centrale zenuwstelsel aanvallen. Dit leidt tot verlies van het gezichtsvermogen, pijn en gebrek aan coördinatie. Deze symptomen horen bij het ziektebeeld MS.

Toen de onderzoekers tijdens het experiment het vetzuur toevoegden aan het vetweefsel van MS-patiënten stegen de niveaus van de T-cellen.

Echter is er meer onderzoek nodig om te bepalen of een vetzuurrijk dieet baat heeft bij de behandeling van MS. Oliezuur komt voor in plantaardige olie, vlees, kaas, noten, zonnebloempitten, eieren, pasta, melk, olijven en avocado's.

Lees ook
Blog: VET EERLIJK

Blog: VET EERLIJK

Vet. Met de zomer in aantocht zijn veel mensen nu hard hun best aan het doen het eraf te trainen. Op social media worden (vooral) dames van mijn leeftijd beladen met ‘hot girl summer’ workout-challenges en allerlei nieuwe 12-week shred diëten. Maar vet is niet zomaar een inactieve weefselsoort wat toevallig in je lichaam zit en verbrand moet worden....

Petitie 'Maak ons eten weer gezond' 16.000 keer getekend

Petitie 'Maak ons eten weer gezond' 16.000 keer getekend

‘Maak ons eten weer gezond!’ Dat is de oproep aan het nieuwe kabinet van bijna 16.000 Nederlanders die hun handtekening hebben gezet onder de petitie van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie en Team Gezonde Voeding Nu.

‘3D-geprint voedsel helpt mensen met kauw- en slikproblemen’

‘3D-geprint voedsel helpt mensen met kauw- en slikproblemen’

Voeding die gepureerd wordt en vervolgens met een 3D-voedselprinter weer in originele vorm wordt geprint, kan mensen met kauw- en slikproblemen hun eetlust teruggeven.