Vetzuur kan helpen bij het bestrijden van multiple sclerose

Plantaardige olie

Het ontbreken van een enkelvoudig mono-onverzadigd vetzuur, in het bijzonder oliezuur, zou van invloed kunnen zijn op het ziekteverloop bij multiple sclerose (MS). Dit blijkt uit een onderzoek, gedaan aan de Amerikaanse universiteit van Yale.

Multiple sclerose is een afwijkende reactie van het immuunsysteem. Het beschadigt en valt het centrale zenuwstelsel aan. De studie suggereert dat het toevoegen van oliezuur aan de voeding baat kan hebben bij de behandeling van patiënten met MS. De studie is gepubliceerd in The Journal of Clinical Investigation.

Tekorten oliezuur

Volgens het onderzoek hebben patiënten met MS een afwijkend vetzuurgehalte in hun vetweefsel in vergelijking met gezonde mensen. Het gaat om een tekort aan een enkelvoudig mono-onverzadigd vetzuren, in het bijzonder oliezuur. Een gebrek hieraan leidt volgens de onderzoekers tot een verlies van de metabole sensoren die de zogeheten T-cellen activeren.

T-cellen

De T-cellen bemiddelen de reactie van het immuunsysteem bij infectieziekten. Zonder de T-cellen kan het immuunsysteem gezonde cellen van het centrale zenuwstelsel aanvallen. Dit leidt tot verlies van het gezichtsvermogen, pijn en gebrek aan coördinatie. Deze symptomen horen bij het ziektebeeld MS.

Toen de onderzoekers tijdens het experiment het vetzuur toevoegden aan het vetweefsel van MS-patiënten stegen de niveaus van de T-cellen.

Echter is er meer onderzoek nodig om te bepalen of een vetzuurrijk dieet baat heeft bij de behandeling van MS. Oliezuur komt voor in plantaardige olie, vlees, kaas, noten, zonnebloempitten, eieren, pasta, melk, olijven en avocado's.

Lees ook
Symposium Gezonde, duurzame voeding en leefstijl voor kinderen

Symposium Gezonde, duurzame voeding en leefstijl voor kinderen

Wageningen Academy organiseert op 17 mei het symposium Gezonde, duurzame voeding en leefstijl voor kinderen. Het doel van dit symposium is om vanuit Wageningen University & Research - in samenwerking met externe partners - kennis te delen op de thema’s gezond en duurzaam eten, een gezonde omgeving, voedingsgedrag en gezondheidsinterventies...

Mager rundergehakt soms vetter dan shoarma of spareribs

Mager rundergehakt soms vetter dan shoarma of spareribs

De vetpercentages van (extra) mager rundergehakt in de supermarkt lopen flink uiteen, schrijft de Consumentenbond. Uit een steekproef blijkt dat het vetpercentage tussen 7,9% tot 15% kan liggen. Mager rundergehakt is daarmee vetter dan is vastgelegd in de Europese regels voor gehakt vlees.

Keep Food Simple geeft nieuwe kijk op voedselketens

Keep Food Simple geeft nieuwe kijk op voedselketens

Een bijdrage leveren aan de verbetering van ons voedselsysteem met duurzamere en gezondere producten, dat is de missie van organisatie Keep Food Simple. Tijdens Food Technology presenteerde Onno Franse, Fons Voragen en Peter Folstar de visie en aanpak van Keep Food Simple.