'Model meten gezondheidseffecten te beperkt’

attachment-Eten-op-tafel

De huidige modellen voor het meten van gezondheidseffecten door voeding zijn onvoldoende om obesitas en de daaraan gerelateerde gezondheidsproblemen op te lossen.

Dit blijkt uit Australisch onderzoek dat gepubliceerd is in het tijdschrift Annual Review of Nutrition.

Huidige voedingswetenschap

Onderzoekers prof. David Raubenheimer en prof. Stephen Simpson van Charles Perkins Centre van University of Sydney namen de humane voedingswetenschap onder de loep.

De voedingswetenschap heeft een aanpak waar nutriënten individueel bekeken worden zoals bijvoorbeeld dat het gebrek van vitamine C zorgt voor scheurbuik.

Traditionele aanpak voor moderne ziektebeelden

De onderzoekers geven aan dat deze traditionele aanpak niet meer past in de moderne voedingsgerelateerde ziektebeelden. Deze ziektes zijn vaak ontstaan door een overmaat aan voeding, groeiende voorkeur voor ongezonde voeding en sluwe marketing die inspeelt op deze voorkeuren.

Het nieuwe model

Raubenheimer en Simpson verzamelde meer dan twintig jaar aan onderzoeken en zochten naar een manier om het traditionele model te veranderen zodat het in de huidige situatie past.

Simpson zegt: 'De huidige manier van denken is dat vet, koolhydraten of suiker de oorzaak is van de obesitasepidemie. Ons nieuwe model laat zien dat de focus leggen op individuele nutriënten ons niet zal helpen om complexe chronische ziekten te begrijpen. Dit probleem kan verholpen worden door de focus te leggen op nutriëntbalans.'

Nutritionele geometrie

Het nieuwe model noemen de onderzoekers 'nutritionele geometrie'.  Dit model houdt rekening met hoe verschillende nutriënten en andere voedingselementen de gezondheid en ziekte beïnvloedt.

'Dit model creëert een unieke methode om te begrijpen hoe nutriënten, voeding en diëten effect hebben op de gezondheid en ziektes bij mensen', zegt Raubenheimer.

'Het 'nutritionele geometrie'-model zorgt ervoor dat we voeding, maaltijden, diëten en voedingspatronen samen kunnen voegen op basis van de voedingswaarden. Dit zal onderzoekers helpen om de link te leggen tussen bepaalde diëten, gezondheid en ziekte, die normaliter onopgemerkt zouden blijven', aldus Raubenheimer.

Lees ook
Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Vierde Nationale Suiker Challenge van start

Gisteren ging de vierde Nationale Suiker Challenge van start. Dit jaar proberen 50.000 Nederlanders een week lang geen producten te eten en te drinken met toegevoegde suikers.

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

VoedingNL21: laatste inzichten over vet en metabole gezondheid

Op 10 juni vindt zowel online als in Utrecht het congres VoedingNL21 plaats. Dit congres, bestemd voor iedereen die beroepsmatig met voedingswetenschappen bezig is, biedt de laatste inzichten op het gebied van vetten en vetweefsel en de rol die ze in de processen in het lichaam spelen.

Blog: (Bijna) diëtist

Blog: (Bijna) diëtist

Wanneer mensen horen dat ik Voeding en Diëtetiek studeer, verandert een etentje vaak spontaan in een impromptu intakegesprek. “Zijn koolhydraten nou goed of slecht?” Zo begint het meestal. Soms wijzen ze naar de pasta op hun bord: “Is dit wel gezond?”