Veganistisch het jaar beginnen voor politieke leiders

22457672 - vegetarian wok stir fry

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) wil de minister-president en fractievoorzitters aanzetten om 2020 als veganist te beginnen. Het voornemen is volgens de vereniging nodig omdat jongeren een inspirerend leiderschap van politici nodig hebben.

Buiten Nederland roept de Vegan World Alliance andere politieke leiders op om veganist te worden. Zo zijn de minister-presidenten van Nieuw-Zeeland en Australië uitgedaagd om een plantaardig voedingspatroon eigen te maken. Ook Trump is uitgedaagd om de maand januari veganistisch te eten.

Challenge

Met de VeganChallenge wil  de NVV mensen helpen te switchen naar een veganistische levensstijl. De challenge bestaat uit een programma van dertig dagen waarbij deelnemers iedere dag recepten, advies en tips ontvangen om de challenge te kunnen halen. Het doel is om een dier- en milieuvriendelijke en gezonde levensstijl aan te leren. Tot nu toe gingen 50.000 mensen de challenge al aan.

Voornemens

Wanneer Mark Rutte en de fractievoorzitters het voornemen om veganist te worden accepteren laten zij volgens de vereniging zien dat zij willen bijdragen aan een beter milieu en dat zij het beste voorhebben met Nederland en haar inwoners.

Het milieu

De voorzitter van de NVV, Emile Dingemans, zegt dat de wereld zich bevindt in een klimaatcrisis en dat jongeren vrezen voor hun toekomst.

Het Voedingscentrum geeft aan dat het eten van dieren niet noodzakelijk is voor een goede gezondheid. Een plantaardig voedingspatroon kan zelfs voor een lager risico op hart- en vaatziekten zorgen zegt de organisatie. Daarnaast draagt een plantaardig voedingspatroon bij aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en stikstof en resulteert het in minder gebruik van land, water, fossiele energie, meststoffen en bestrijdingsmiddelen.

De vereniging zegt dat er dagelijks 1,7 tot 1,8 miljoen landdieren worden gedood voor de voedselvoorziening. De NVV vindt daarnaast dat dierlijke producten onethisch, onnodig en belastend voor de aarde zijn: ‘Dierlijke producten leveren de grootste bijdrage aan de broeikasgasemissies.’

Lees ook
Drenthe wordt experimenteergebied voor duurzame landbouw

Drenthe wordt experimenteergebied voor duurzame landbouw

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft Drenthe aangewezen als gebied om met het verduurzamen van de landbouw te experimenteren.

“Duurzame voedingspatronen hier, moeten ook rekening houden met een beter milieu daar”

“Duurzame voedingspatronen hier, moeten ook rekening houden met een beter milieu daar”

Minder voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong eten kan een weldaad zijn voor het milieu. Maar wat zijn de eventuele milieu-effecten van meer plantaardige voedingsmiddelen?

VN organiseert wedstrijd voor bedrijven die het voedselsysteem transformeren

VN organiseert wedstrijd voor bedrijven die het voedselsysteem transformeren

Kleine en middelgrote bedrijven en start-ups die zich bezighouden met het transformeren van voedselsystemen, kunnen zich opgeven voor de Best Small Business-wedstrijd van de Verenigde Naties.