Critici vegen vloer aan met VVD om Schnitzelgate (video)

attachment-vleesvervanger-proviand-klein_cropped-100-446-332-28-123

In plaats van bijval oogsten de VVD-Kamerleden Helma Lodders en Erik Ziengs vooral hoon met hun plan om vleesbenamingen voor vegetarische en veganistische voedingsmiddelen te gaan verbieden. Twitteraars vinden dat de VVD zich maar eens met echt belangrijke zaken moet gaan bezighouden. Ook de plantaardige eiwitsector is duidelijk: “Dit is een non-issue.”

Beter goed gejat dan slecht bedacht, moeten de VVD-Kamerleden Helma Lodders en Erik Ziengs gedacht hebben toen ze Kamervragen stelden over vleesbenamingen van vegetarische producten. In 2012 diende CDA-Kamerlid Jaco Geurts Kamervragen in met dezelfde strekking.

Vegetarische Slager

In een sarcastische videoboodschap maakte directeur Jaap Korteweg van de Vegetarische Slager destijds korte metten met de stelling van Geurts dat bijvoorbeeld vegetarische kipspiesjes misleidend zouden zijn.

Vivera

“Het is een non-issue en nergens op gebaseerd”, zegt woordvoerder Jeroen Willemsen van Het Planeet, de branchevereniging voor duurzame eiwitproducten. “Ik sprak zojuist met Vivera dat één miljoen verpakkingen met vegetarische producten per week produceert. Het bedrijf heeft nog nooit reacties over verwarring bij consumenten gehoord. Wel vertelden consumenten dat de smaak en textuur van de vegetarische producten erg op vlees lijken.”

Potentie vleesvervangers

Het valt Willemsen tegen van de VVD: juist de liberalen zouden het enorme potentieel moeten zien van vleesvervangers waar Nederland zo sterk in is. “Ook steeds meer vleesfabrikanten breiden hun assortiment steeds verder uit met vleesvervangers.”

Willemsen noemt als voorbeeld fabrikant Bobeldijk uit Deventer dat zijn naam veranderde van Bobeldijk Meat Company naar Bobeldijk Food Group. “Omdat het bedrijf inmiddels meer dan de helft van zijn omzet haalt uit vleesvervangers.”

Balans plantaardig en dierlijk

Door de opkomst van vleesvervangers wordt het Nederlands dieet ook gezonder: er komt een betere balans tussen dierlijke en plantaardige producten. Het plan van de VVD om geen vleesbenamingen meer toe te staan voor vegetarische en veganistische producten heeft absoluut geen kans van slagen, verzekert Willemsen.

Schnitzelgate

“Heb je Twitter gezien? Er is een duidelijke consensus onder consumenten: dit is echt een non-issue.”

Er is een heus Twitterstormpje ontstaan onder de hashtag #Schnitzelgate, waar bezoekers van dit sociale medium duidelijk hun afkeer laten blijken van het VVD-voorstel om geen vleesbenamingen meer toe te staan voor vegetarische en veganistische producten.

Kikkererwten en bokkepootjes

Érg verwarrend wanneer VVD'ers liberalen worden genoemd. Misschien ook maar verbieden?, reageert journalist Kustaw Bessems op Twitter. Ook de Vegetarische Slager laat van zich horen: snel kopen nu het nog mag! Boter, kaas en eieren.

Een greep uit de reacties op Twitter:

-50% van de bevolking heeft overgewicht. #VVD wil geen maatregelen tegen toegevoegde suikers maar wel tegen vega-schnitzel.

-En wat denkt de @VVD van bokkepootjes, kikkererwten en koninginnesoep. Vega-schnitzel begrijpen we echt wel, hoor.

-De #VVD een liberale partij noemen, ook een stukje 'misleiding op het etiket'

-En hoe bestellen we straks in dat VVD-paradijs een Kapsalon, Spoetnik-curry of Lange Lummel?

-Wat een non-issue zeg! Maak je druk om echte problemen!

Lees ook
Schijf van Vijf voor veganisten

Schijf van Vijf voor veganisten

De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) presenteert de Vegan Schijf, een plantaardig alternatief op de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Alea Publishers neemt de vakbladen Vleesmagazine en Voeding Nu over van Vakmedianet

Alea Publishers neemt de vakbladen Vleesmagazine en Voeding Nu over van Vakmedianet

Vandaag maakt uitgeverij Alea Publishers bekend twee bladen van uitgeverij Vakmedianet over te nemen per 1 maart 2021. Het gaat om Vlees Magazine en Voeding Nu.Uitgeefdirecteur Roeland Dobbelaer van Alea Publishers over de overname: ”Voor onze jonge uitgeverij is dit een mooie stap. Beide bladen passen goed in onze portfolio van vakbladen in de foodbranche....

'We moeten cliënten van de Voedselbank-supermarkt stimuleren gezonde keuzes te maken'

'We moeten cliënten van de Voedselbank-supermarkt stimuleren gezonde keuzes te maken'

De passie van... Susan Vermunt. NAV-lid en Supermarktmanager bij Voedselbank Rotterdam.Hoe bent u in de voedingswereld terechtgekomen? ‘Ik hield altijd erg van koken en later is de link naar gezondheid ontstaan. Na de havo heb ik Voeding & Diëtetiek gestudeerd in Nijmegen. Mijn interesse naar de fysiologie van voeding werd steeds groter, waardoor...