Critici vegen vloer aan met VVD om Schnitzelgate (video)

attachment-vleesvervanger-proviand-klein_cropped-100-446-332-28-123

In plaats van bijval oogsten de VVD-Kamerleden Helma Lodders en Erik Ziengs vooral hoon met hun plan om vleesbenamingen voor vegetarische en veganistische voedingsmiddelen te gaan verbieden. Twitteraars vinden dat de VVD zich maar eens met echt belangrijke zaken moet gaan bezighouden. Ook de plantaardige eiwitsector is duidelijk: “Dit is een non-issue.”

Beter goed gejat dan slecht bedacht, moeten de VVD-Kamerleden Helma Lodders en Erik Ziengs gedacht hebben toen ze Kamervragen stelden over vleesbenamingen van vegetarische producten. In 2012 diende CDA-Kamerlid Jaco Geurts Kamervragen in met dezelfde strekking.

Vegetarische Slager

In een sarcastische videoboodschap maakte directeur Jaap Korteweg van de Vegetarische Slager destijds korte metten met de stelling van Geurts dat bijvoorbeeld vegetarische kipspiesjes misleidend zouden zijn.

Vivera

“Het is een non-issue en nergens op gebaseerd”, zegt woordvoerder Jeroen Willemsen van Het Planeet, de branchevereniging voor duurzame eiwitproducten. “Ik sprak zojuist met Vivera dat één miljoen verpakkingen met vegetarische producten per week produceert. Het bedrijf heeft nog nooit reacties over verwarring bij consumenten gehoord. Wel vertelden consumenten dat de smaak en textuur van de vegetarische producten erg op vlees lijken.”

Potentie vleesvervangers

Het valt Willemsen tegen van de VVD: juist de liberalen zouden het enorme potentieel moeten zien van vleesvervangers waar Nederland zo sterk in is. “Ook steeds meer vleesfabrikanten breiden hun assortiment steeds verder uit met vleesvervangers.”

Willemsen noemt als voorbeeld fabrikant Bobeldijk uit Deventer dat zijn naam veranderde van Bobeldijk Meat Company naar Bobeldijk Food Group. “Omdat het bedrijf inmiddels meer dan de helft van zijn omzet haalt uit vleesvervangers.”

Balans plantaardig en dierlijk

Door de opkomst van vleesvervangers wordt het Nederlands dieet ook gezonder: er komt een betere balans tussen dierlijke en plantaardige producten. Het plan van de VVD om geen vleesbenamingen meer toe te staan voor vegetarische en veganistische producten heeft absoluut geen kans van slagen, verzekert Willemsen.

Schnitzelgate

“Heb je Twitter gezien? Er is een duidelijke consensus onder consumenten: dit is echt een non-issue.”

Er is een heus Twitterstormpje ontstaan onder de hashtag #Schnitzelgate, waar bezoekers van dit sociale medium duidelijk hun afkeer laten blijken van het VVD-voorstel om geen vleesbenamingen meer toe te staan voor vegetarische en veganistische producten.

Kikkererwten en bokkepootjes

Érg verwarrend wanneer VVD'ers liberalen worden genoemd. Misschien ook maar verbieden?, reageert journalist Kustaw Bessems op Twitter. Ook de Vegetarische Slager laat van zich horen: snel kopen nu het nog mag! Boter, kaas en eieren.

Een greep uit de reacties op Twitter:

-50% van de bevolking heeft overgewicht. #VVD wil geen maatregelen tegen toegevoegde suikers maar wel tegen vega-schnitzel.

-En wat denkt de @VVD van bokkepootjes, kikkererwten en koninginnesoep. Vega-schnitzel begrijpen we echt wel, hoor.

-De #VVD een liberale partij noemen, ook een stukje 'misleiding op het etiket'

-En hoe bestellen we straks in dat VVD-paradijs een Kapsalon, Spoetnik-curry of Lange Lummel?

-Wat een non-issue zeg! Maak je druk om echte problemen!

Lees ook
Voedingscentrum reageert op Schijf for Life

Voedingscentrum reageert op Schijf for Life

Gisteren lanceerde een groep diëtisten de Schijf for Life, een plantaardig alternatief voor de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Marije Seves, expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum, reageert op de Schijf for Life.

Diëtisten presenteren plantaardige variant op Schijf van Vijf

Diëtisten presenteren plantaardige variant op Schijf van Vijf

Een groep van zeven diëtisten introduceert vandaag de Schijf for Life, een plantaardig en duurzaam alternatief voor de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Bijna 200 diëtistenpraktijken gaan de voedingsschijf gebruiken.

Klimaatcampagne bevatte bewust geen advies over minder vlees eten

Klimaatcampagne bevatte bewust geen advies over minder vlees eten

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) besloot de oproep om minder vlees te eten te schrappen uit een campagne om burgers aan te zetten meer klimaatbewust te leven. Te ‘politiek gevoelig’, aldus het ministerie van EZK en van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).