Diabetesmedicijnen van drie merken teruggeroepen wegens te hoog gehalte NDMA

attachment-Pillen-hoge-bloeddruk-foto

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) halen enkele partijen van het diabetesmedicijn metformine van de markt. Het gaat om batches van drie merken waarin de hoeveelheid NDMA boven de toegestane limiet is.

NDMA is een toxische stof die als verontreiniging in medicijnen met metformine kan voorkomen en in verband wordt gebracht met het ontstaan van kanker. Sinds 1 november moeten alle fabrikanten hun medicijnen met metformine verplicht testen op NDMA voor ze op de markt worden gebracht. Producten met een te hoog gehalte mogen niet meer op de markt komen.

De terugroepactie geldt voor een aantal batches van de merken Centrafarm, Consilient Health en TEVA. Op de website van de inspectie staan de batchnummers. Alle overige partijen van deze merken en andere merken metformine voldoen wel aan de norm.

Geen acuut risico

Op haar website benadrukt de inspectie dat patiënten die metformine hebben gebruikt met NDMA boven de limiet geen acuut risico lopen. ‘De kans dat iemand altijd vervuilde batches heeft geslikt is klein’, meldt de inspectie. ‘Daarnaast is de limiet voor NDMA in medicijnen streng; wanneer 100.000 patiënten hun hele leven lang de maximale dosering van een medicijn gebruiken, waar dagelijks de maximaal toegestane hoeveelheid van de onzuiverheid in zit, dan zal van deze 100.000 mensen mogelijk 1 persoon extra ergens in zijn of haar leven een vorm van kanker krijgen.’

Het aanvullende risico als gevolg van de overschrijding van de limiet in de gevonden batches, vinden IGJ en het CBG beperkt. 'Maar omdat de vervuiling boven de limiet is worden de genoemde medicijnen teruggeroepen', aldus de inspectie.

Onderzoek naar verontreiniging

De inspectie geeft aan dat er de afgelopen maanden een groot Europees onderzoek is geweest naar de verontreiniging van metformine. Daarbij zijn van alle fabrikanten de producten getest op de aanwezigheid van NDMA. De drie merken metformine die te veel NDMA  bevatten, worden nu teruggeroepen.

Apothekers informeren patiënten

Metformine is alleen op recept verkrijgbaar. Volgens de inspectie weten apothekers welke partijen worden teruggeroepen, en welke niet. ‘Zij zullen de patiënten informeren dat zij hun medicijnen kunnen omruilen voor een gelijkwaardig medicijn. Patiënten die metformine van andere partijen en merken slikken, kunnen hier gewoon mee doorgaan. Bij deze medicijnen is geen verontreiniging boven de toegestane limiet gevonden’, aldus de inspectie.

Zelf controleren

Gebruikers kunnen ook zelf controleren of ze een medicijn in huis hebben uit een verontreinigde partij. Zij kunnen hun medicijn vergelijken het batchnummer op de lijst van de inspectie. Bij twijfel adviseert de inspectie om contact op te nemen met de apotheker.

Lees ook
Column: Actieve herinneringen

Column: Actieve herinneringen

Uit Voeding Nu 3: Column van Michelle Vrij. Het zijn rare tijden! Al meer dan een jaar hebben we te maken met maatregelen die ons door het coronavirus worden opgelegd. Gelukkig worden we eens in de zoveel tijd bemoedigend toegesproken door demissionaire minister-president Mark Rutte. Helaas liet zijn geheugen hem in de steek en...

Ziekte van Alzheimer: Slechte voeding hoger risico

Ziekte van Alzheimer: Slechte voeding hoger risico

Uit Voeding Nu 3: Er zijn aanwijzingen dat voeding een rol kan spelen bij het krijgen van dementie. Uit onderzoek blijkt dat tot 40% van alle gevallen van dementie toe te schrijven is aan omgevingsfactoren, zoals een gezonde leefstijl, bestaande uit niet roken, voldoende fysieke en sociale activiteiten en een gezond voedingspatroon (1). Daarnaast weten...

Column: Het belang van dubbel inleven

Column: Het belang van dubbel inleven

‘Gewoon wat gezonder eten’, een regelmatig terugkerend, goedbedoeld advies. Voor mensen die dat met gemak doen, is het soms lastig te begrijpen dat een chocoladereep minder of juist een sinaasappel extra een hele opgave kan zijn. Dat vergt inlevingsvermogen.