Onderzoek bevestigt: overgewicht is risico voor ziekenhuisopname door coronavirus

attachment-Weegschaal

Analyse van New York University bevestigt dat coronapatiënten onder de zestig jaar met obesitas een verhoogd risico hebben op een ziekenhuisopname.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 3.615 coronapatiënten in de stad New York. Geconcludeerd werd dat mensen met een BMI vanaf 30 een dubbel verhoogd risico hebben op ziekenhuisopname. Het is een bevestiging van de eerdere geluiden dat de kans op ernstige klachten bij het coronavirus groter is wanneer patiënten overgewicht hebben.

Verhoogd risico IC

Behalve een hoger risico om in het ziekenhuis te komen, verhoogt overgewicht bij covid-19 ook de kans om op de intensive care (IC) te belanden. Dit risico is twee keer groter voor patiënten met obesitas in vergelijking met patiënten met een normaal gewicht. Voor mensen met morbide obesitas, Body Mass Index (BMI) vanaf 35, is dit risico 3,6 keer groter.

Meer onderzoek

Het onderzoek kaart aan dat patiënten onder de 60 over het algemeen worden gezien als een lagere doctor-563428_1920-300x200 risicogroep, maar dat op basis van de data obesitas moet worden gezien als een riscofactor voor ziekenhuis- en IC opname. Ook ander onderzoek onder 4.103 New Yorkse coronapatiënten concludeert dat behalve de leeftijd (65-plus) obesitas de meest belangrijke riscofactor is voor een ernstig ziekteverloop.

Hogere kans beademing

Ook een studie uit Frankrijk, gepubliceerd in Obesity, laat vergelijkbare resultaten zien. In deze studie werden 124 coronapatiënten op de IC vergeleken met 306 patiënten op de IC met niet corona-gerelateerde klachten. Het onderzoek concludeert dat overgewicht vaak voorkomt bij coronapatiënten opgenomen in de IC. Bij meer dan 47 procent van de patiënten was er sprake van overgewicht en 28 procent had obesitas.

De Franse onderzoekers zien dat patiënten met een BMI boven de 35 een 600 keer grotere kans hebben op het noodzakelijke gebruik van beademingsapparatuur, dan patiënten met een BMI van 25 of lager. De onderzoekers adviseren dan ook obesitas te zien als risicofactor en meer aandacht te geven aan deze groep.

Lees ook
Plantaardig(er): ook bij de diëtist?

Plantaardig(er): ook bij de diëtist?

Een plantaardig eetpatroon lijkt geschikt als duurzame interventie bij overgewicht, zeggen literatuur en experts. Moet hier meer aandacht voor komen in de diëtistenpraktijk?

Standpunt Voedingscentrum | Integreer voedingsnormen en aanbevelingen bij chronisch zieken

Standpunt Voedingscentrum | Integreer voedingsnormen en aanbevelingen bij chronisch zieken

Er zijn veel verschillende voedingspatronen mogelijk voor mensen met een chronische aandoening, zoals diabetes. Naast persoonlijke wensen en voorkeuren neemt de volwaardigheid van de voeding vanzelfsprekend een belangrijke plaats in. Een volwaardige voeding integreert voedingsaanbevelingen én voedingsnormen. Bij de voorlichting over volwaardige voeding...

Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Nederlandse consument at minder vlees in 2020

Consumenten aten tijdens coronajaar 2020 minder vlees. Het vleesverbruik daalde met 1,9 kilo per persoon. De vermoedelijke oorzaak is de sluiting van de horeca. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van Wakker Dier.