Onderzoek bevestigt: overgewicht is risico voor ziekenhuisopname door coronavirus

attachment-Weegschaal

Analyse van New York University bevestigt dat coronapatiënten onder de zestig jaar met obesitas een verhoogd risico hebben op een ziekenhuisopname.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 3.615 coronapatiënten in de stad New York. Geconcludeerd werd dat mensen met een BMI vanaf 30 een dubbel verhoogd risico hebben op ziekenhuisopname. Het is een bevestiging van de eerdere geluiden dat de kans op ernstige klachten bij het coronavirus groter is wanneer patiënten overgewicht hebben.

Verhoogd risico IC

Behalve een hoger risico om in het ziekenhuis te komen, verhoogt overgewicht bij covid-19 ook de kans om op de intensive care (IC) te belanden. Dit risico is twee keer groter voor patiënten met obesitas in vergelijking met patiënten met een normaal gewicht. Voor mensen met morbide obesitas, Body Mass Index (BMI) vanaf 35, is dit risico 3,6 keer groter.

Meer onderzoek

Het onderzoek kaart aan dat patiënten onder de 60 over het algemeen worden gezien als een lagere doctor-563428_1920-300x200 risicogroep, maar dat op basis van de data obesitas moet worden gezien als een riscofactor voor ziekenhuis- en IC opname. Ook ander onderzoek onder 4.103 New Yorkse coronapatiënten concludeert dat behalve de leeftijd (65-plus) obesitas de meest belangrijke riscofactor is voor een ernstig ziekteverloop.

Hogere kans beademing

Ook een studie uit Frankrijk, gepubliceerd in Obesity, laat vergelijkbare resultaten zien. In deze studie werden 124 coronapatiënten op de IC vergeleken met 306 patiënten op de IC met niet corona-gerelateerde klachten. Het onderzoek concludeert dat overgewicht vaak voorkomt bij coronapatiënten opgenomen in de IC. Bij meer dan 47 procent van de patiënten was er sprake van overgewicht en 28 procent had obesitas.

De Franse onderzoekers zien dat patiënten met een BMI boven de 35 een 600 keer grotere kans hebben op het noodzakelijke gebruik van beademingsapparatuur, dan patiënten met een BMI van 25 of lager. De onderzoekers adviseren dan ook obesitas te zien als risicofactor en meer aandacht te geven aan deze groep.

Lees ook
“Voedingsindustrie, pak de voedingskloof in het COVID-19-tijdperk aan”

“Voedingsindustrie, pak de voedingskloof in het COVID-19-tijdperk aan”

Die oproep doet de Access to Nutrition Initiative (ATNI) na hun lancering van de Global Access to Nutrition Index 2021 begin juli. De Index beoordeelde de 25 grootste wereldwijde voedsel- en drankenproducenten en hun bijdragen aan het aanpakken van ondervoeding.

Wie durft? Zaak tegen de overheid

Wie durft? Zaak tegen de overheid

De Nederlandse overheid faalt in de aanpak van de obesitaspandemie. De regering ontwikkelt te weinig beleid voor een gezonde voedselomgeving en laat kansen liggen om overgewicht te bestrijden. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Utrecht, Wageningen UR en Sciensano, de Belgische evenknie van het RIVM.

Eetgedrag Nederlanders veranderd door COVID-19

Eetgedrag Nederlanders veranderd door COVID-19

22% van de Nederlanders eten sinds de coronacrisis gezonder en 12% juist minder gezond. Dit kwam uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) naar het effect van de pandemie op ons eetgedrag.