Al een klein alcoholisch drankje verhoogt het risico op boezemfibrilleren

Alcohol hartgezondheid

Mensen die regelmatig een bescheiden hoeveelheid alcohol drinken hebben een verhoogd risico op boezemfibrilleren. Dit is een medische aandoening waarbij het hart in een afwijkend ritme klopt.

Dat blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het European Heart Journal, een wetenschappelijk tijdschrift op het gebied van de hart- en vaatziekten.

De studie omvatte bijna 108.000 deelnemers. Uit de studie blijkt dat mensen die regelmatig een bescheiden hoeveelheid alcohol drinken een verhoogd risico hebben op boezemfibrilleren. Slechts één alcoholisch drankje per dag ten opzichte van gehele onthouding houdt verband met een verhoogd risico van 16% op boezemfibrilleren. Het onderzoek liep over een periode van bijna 14 jaar.

47% verhoogd risico bij overmatig drinken

Het risico neemt toe bij toenemende alcoholconsumptie. Maximaal twee drankjes per dag waren geassocieerd met een 28% verhoogd risico en dit liep op tot 47% voor degenen die meer dan vier consumeerden. In het onderzoek is uitgegaan dat één alcoholische drank 12 gram ethanol bevat. Dit komt overeen met een klein glas wijn(120 ml), een klein biertje (330 ml) of 40 ml sterke drank.

Eerdere studies

Verschillende eerdere onderzoeken tonen aan dat mensen die nooit alcohol drinken een iets hoger risico op hartproblemen hebben. Het  komt naar voren dat het risico kleiner wordt voor mensen die een bescheiden hoeveelheid alcohol drinken. Naarmate meer alcohol wordt gedronken, stijgt  het risico weer.  Dit wordt ook wel de J-curve genoemd: eerst daalt het risico een beetje, daarna stijgt het alsmaar.

Professor in cardiologie Renate Schnabel, die betrokken is bij het onderzoek naar alcohol en hartfibrillatie, bevestigt dat het drinken van een kleine hoeveelheid alcohol het risico op hartfalen vermindert. Echter geldt dat niet voor het risico op boezemfibrillatie. Het verhoogde risico op boezemfibrillatie bij een kleine hoeveelheid alcohol wordt echter niet veroorzaakt door hartfalen.

’In ons onderzoek kunnen we nu aantonen dat zelfs zeer laag regelmatig alcoholgebruik het risico op boezemfibrilleren kan vergroten’, aldus Schnabel

Beperkingen van het Onderzoek

Beperkingen van het onderzoek zijn onder meer het feit dat deelnemers aan het onderzoek het type en de hoeveelheid alcohol die ze dronken eigenhandig rapporteerden. Dit zou kunnen leiden tot onderrapportage. Aangezien de studie observationeel was, kan het alleen een verband aantonen tussen alcoholgebruik en boezemfibrilleren en niet dat alcohol boezemfibrilleren veroorzaakt.

Conclusie rond hartfibrillatie

De onderzoekers concluderen dat alcoholgebruik verminderen belangrijk kan zijn voor zowel de preventie als de behandeling van boezemfibrillatie. Belangrijk is dat de vermindering van alcoholgebruik om mogelijk boezemfibrillatie te voorkomen, moet worden afgewogen tegen de potentieel gunstige effecten die lage hoeveelheden alcohol kunnen hebben met betrekking tot andere cardiovasculaire uitkomsten.

'Het voordeel van het consumeren van lage hoeveelheden alcohol vereist nader onderzoek. Tot die tijd moet elk individu zijn eigen goed overwogen beslissing nemen of het de moeite waard en veilig is om maximaal één alcoholische drank per dag te consumeren’, aldus de onderzoekers.

Lees ook
‘3D-geprint voedsel helpt mensen met kauw- en slikproblemen’

‘3D-geprint voedsel helpt mensen met kauw- en slikproblemen’

Voeding die gepureerd wordt en vervolgens met een 3D-voedselprinter weer in originele vorm wordt geprint, kan mensen met kauw- en slikproblemen hun eetlust teruggeven.

Boekrecensie: Drankje? van David Nutt

Boekrecensie: Drankje? van David Nutt

Uit Voeding Nu 3: Met zijn boek Drankje? trapt David Nutt tal van open deuren in. Ook zijn afkeer van alcoholgebruik steekt hij – in tegenstelling tot wat hijzelf beweert – niet onder stoelen of banken. Toch is het van oorsprong Britse boek in diverse opzichten een eyeopener.

Ziekte van Alzheimer: Slechte voeding hoger risico

Ziekte van Alzheimer: Slechte voeding hoger risico

Uit Voeding Nu 3: Er zijn aanwijzingen dat voeding een rol kan spelen bij het krijgen van dementie. Uit onderzoek blijkt dat tot 40% van alle gevallen van dementie toe te schrijven is aan omgevingsfactoren, zoals een gezonde leefstijl, bestaande uit niet roken, voldoende fysieke en sociale activiteiten en een gezond voedingspatroon (1). Daarnaast weten...