Vloeibare voeding is geen standaard oplossing in de diëtistenpraktijk

Portrait of an elderly woman has Breakfast sitting at home.

Hebben ouderen die naar de diëtistenpraktijk komen andere vragen dan de jongere cliënten? Voeding Nu vroeg drie diëtisten hoeveel ouderen ze behandelen, wat de meest voorkomende klachten zijn en hoe ze denken over drinkvoeding.

De drie diëtisten blijken veel overeenkomstige ervaringen te hebben in hun werk met oudere cliënten. Zo komt het vaak voor dat ouderen niet voldoende voeding binnenkrijgen. Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld eenzaamheid, verminderde eetlust en vergeetachtigheid. Ook delen de diëtisten dezelfde mening over drinkvoeding: ze vinden dat drinkvoeding niet te snel moet worden ingezet. Het is niet de standaardoplossing voor ondervoeding en moet pas voorgeschreven worden als normale voeding geen optie meer is.

Cris Immens

Diëtist van eigen praktijk Samen met Cris en bij MalnuCare

VN7-K-artikel-5-Ouderen-in-de-praktijk-afbeelding-1a-Cris-Immens-300x200

Zeventig tot tachtig procent van de cliëntengroep van Cris bestaat uit ouderen. In deze groep komt ondervoeding regelmatig voor als gevolg van bijvoorbeeld een behandeling voor kanker, kauw- en slikproblemen, misselijkheid en diarree of beroerte. Hoewel Cris ziet dat gewoon eten in dergelijke situaties vaak moeilijk gaat, probeert ze toch altijd eerst te kijken naar wat lukt met normale voeding en of daarmee voldoende energie- en/of eiwitinname behaald kan worden. ‘Soms is eenzaamheid het onderliggende probleem, of kunnen ze zelf geen boodschappen meer doen. Dan is drinkvoeding niet de oplossing.’

Anabel Hubers

Diëtist bij diëtistenpraktijk Renate de Schaap

VN7-K-artikel-5-Ouderen-in-de-praktijk-afbeelding-2-Anabel-Hebers-300x300
  • Anabel heeft naar schatting vijftig procent ouderen als
  • cliënt. De meest voorkomende klachten waarmee ze bij haar komen, zijn ondergewicht, spierkrachtverlies, diabetes, hart- en vaatziekk k ten en een verminderde eetlust. Anabel zegt over drinkvoeding: ‘Het moet niet de standaard zijn. Drinkvoeding moet pas ingezet worden als iemand met normale voeding niet de hoeveelheid kan binnenkrijgen die zou moeten. Als ik een cliënt overneem, zie ik toch weleens dat diegene drinkvoeding gebruikt terwijl dat met de nodige aanpassingen aan de leefstijl niet nodig is.’

Nikkie van der Lee

Diëtist bij diëtistenpraktijk Leefstijl en Dieet

VN7-K-artikel-5-Ouderen-in-de-praktijk-afbeelding-3b-Nikkie-van-der-Lee-300x200

Dertig procent van Nikkies cliënten behoort tot de ouderen. Zij hoort vaak klachten over gewichtsverlies, ondervoeding, diabetes, verstoorde bloedglucose- of lipidenwaarden, verminderde eetlust of vergeetachtigheid.

‘In geval van vergeetachtigheid werk ik vaak samen met de ergotherapeut. We kijken dan hoe de cliënt toch voldoende voeding binnen kan krijgen. Laatst heeft de ergotherapeut een trilhorloge ingesteld, waarmee de cliënt eraan herinnerd wordt dat hij wat moet eten. Als vergeetachtigheid het probleem is, is drinkvoeding meestal niet de oplossing. Pas wanneer met reguliere maaltijden niet voldoende voedingsstoffen ingenomen worden, cliënten te weinig eetlust hebben en ook niet méér kunnen eten dan ze al doen, kan drinkvoeding worden ingezet. Als mensen er toch om vragen terwijl ze het niet nodig hebben, is het mijn taak om uit te leggen dat het belangrijk is eerst naar het voedingspatroon te kijken en na te gaan of er geen andere oplossing is.’

Wil je meer weten over de praktijk van de diëtist in relatie tot andere zorgprofessionals zoals huisartsen in de eerste lijn en specialisten in de tweede lijn? Kom dan naar het Voeding Nu Jaarcongres waar Gerjan Navis ingaat op de relaties tussen diëtisten en (para)medici.

190004135-Voeding-Nu-Jaarcongres-banner-300x250px-300x250

Diëtisten werken vaak volgens de Schijf van Vijf, maar in hoeverre volstaan de klassieke richtlijnen nog? Welke nieuwe diagnose- en behandelmogelijkheden kunnen diëtisten, gewichtsconsulenten en leefstijlcoaches meenemen in hun adviezen?

Tijdens dit nieuwe jaarevenement van Voeding Nu op dinsdag 26 november 2019 bereiden we je voor op de toekomst van het voedingsadvies en de rol die diëtisten en andere voedingsdeskundigen hierin vervullen.

Lees ook
Dutch Medical Food gaat samenwerking aan met Mediq

Dutch Medical Food gaat samenwerking aan met Mediq

Mediq, leverancier van medische hulpmiddelen, gaat de distributie verzorgen van de medische voedingsproducten van nieuwkomer Dutch Medical Food. De samenwerking heeft als doel meer variëteit en flexibiliteit te bieden bij de behandeling van ziektegerelateerde ondervoeding.

Van ARFID  tot orthorexia

Van ARFID tot orthorexia

Niet willen eten. Te veel eten of bepaalde types voedsel links laten liggen vanwege de kleur of textuur, in praktijk Gezond Leven Diëtisten van Berdien van Wezel kloppen mensen aan met verschillende voeding-gerelateerde problemen. Soms levert dit zoveel belemmeringen op voor het dagelijks functioneren dat gesproken kan worden van een eetstoornis.

“Voedingsindustrie, pak de voedingskloof in het COVID-19-tijdperk aan”

“Voedingsindustrie, pak de voedingskloof in het COVID-19-tijdperk aan”

Die oproep doet de Access to Nutrition Initiative (ATNI) na hun lancering van de Global Access to Nutrition Index 2021 begin juli. De Index beoordeelde de 25 grootste wereldwijde voedsel- en drankenproducenten en hun bijdragen aan het aanpakken van ondervoeding.