Vervanging rood vlees door plantaardig voedsel vermindert risico op hartaandoeningen
Het vervangen van rood vlees door plantaardig voedsel van hoge kwaliteit, zoals bonen, noten of soja, kan het risico op coronaire hartziekte (CHD) verminderen. Dit geldt ook voor vervanging door volle granen, zuivelproducten en eieren.
Dat suggereert een Amerikaans onderzoek naar de relatie tussen totaal, bewerkt en onbewerkt rood vlees en het risico op CHD. De onderzoekers keken ook naar wat vervanging van rood vlees door andere eiwitbronnen met het CHD-risico doet. De bevindingen zijn gepubliceerd door The BMJ.
Eerder onderzoek wijst uit dat een hoge consumptie van rood vlees, vooral bewerkt rood vlees zoals spek, hotdogs, worstjes en salami, wordt geassocieerd met een verhoogd risico op overlijden en chronische ziekten, waaronder coronaire hartziekten.
Prospectieve cohortstudie
Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van 43.272 Amerikaanse mannen (gemiddelde leeftijd 53) uit de Health Professionals Follow-Up Study. Zij waren bij aanvang van de studie vrij van hart- en vaatziekten en kanker.
Deelnemers vulden in 1986 en daarna om de vier jaar, tot 2016, een gedetailleerde voedingsvragenlijst in. Ze verstrekten ook informatie over hun medische geschiedenis en leefstijl.
Medische dossiers werden gebruikt om CHD-voorvallen (fataal en niet-fataal) gedurende de periode van 30 jaar te volgen. Gedurende deze tijd werden 4.456 CHD-voorvallen gedocumenteerd, waarvan 1.860 fataal.
Rood vlees geassocieerd met hoger risico op CHD
Uit het onderzoek blijkt dat voor elke portie totaal rood vlees per dag geassocieerd was met een 12 procent hoger risico op CHD. De onderzoekers zeggen hierbij rekening te hebben gehouden met andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten. De resultaten tonen vergelijkbare associaties voor onbewerkt rood vlees (11% hoger risico) en bewerkt rood vlees (15% hoger risico).
Plantaardig eiwit geassocieerd met lager risico op CHD
In vergelijking met rood vlees werd de inname van een portie per dag aan gecombineerde plantaardige eiwitbronnen, waaronder noten, peulvruchten (zoals erwten, bonen en linzen) en soja, geassocieerd met een 14 procent lager risico op CHD.
Dit risico was 18 procent lager bij mannen ouder dan 65 jaar en 17 procent lager vergeleken met bewerkt rood vlees.
Vervanging met volle granen, zuivel en eieren
Het vervangen van totaal rood vlees voor volle granen en zuivelproducten (zoals melk, kaas en yoghurt) en bewerkt rood vlees voor eieren associëren de onderzoekers ook met een lager CHZ-risico. Deze associatie was vooral sterk bij jonge mannen. Bij hen werd de vervanging van rood vlees voor ei geassocieerd met een 20 procent lager risico op CHD.
Geen associatie met vis
Vervanging van rood vlees voor vis werd niet geassocieerd met een veranderd risico op coronaire hartziekte. De onderzoekers zeggen dat dit mogelijk te wijten is aan de kookmethode (frituren) en het feit dat deze voedselgroep ook bewerkte visproducten omvatte.
Relevantie onderzoek
De onderzoekers benadrukken dat het gaat om een observationele studie waardoor de precieze oorzaak niet kan worden vastgesteld. Ondanks aanpassing aan persoonlijke en levensstijlfactoren, kunnen ze niet uitsluiten dat andere niet-gemeten factoren hun resultaten hebben beïnvloed.
‘Desalniettemin hebben de bevindingen gedurende 30 jaar kritisch onderzoek doorstaan’, aldus de onderzoekers.
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Voeding in de media | week 9-2023
Nederlanders zijn gezonder gaan eten en drinken, Britse supermarkten kampen met ernstige groenten en fruit tekorten en kurkuma blijkt toch minder nuttig te zijn. Wat lazen we de afgelopen week over de branche? Een greep uit de media.
Merendeel vegaburgers supermarkt ongezond
Bijna twee derde van de vegaburgers in de supermarkt zijn niet gezond. De producten bevatten te veel zout en/of verzadigd vet. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
Aan-knop van ons ‘gezonde’ vet ontdekt door LUMC-onderzoekers
Niet al het vet in ons lichaam is slecht. Zo verbrandt bruin vetweefsel suiker en vet tot warmte, wat onze lichaamstemperatuur op peil houdt. Kou stimuleert bruin vet. Maar hoe dat precies werkt was vooralsnog onbekend. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) laten nu zien dat stimulatie van de beta-2-receptor bruin vet activeert....